perjantai 17. helmikuuta 2017

Veronica Roth: Viillot

Helmet-lukuhaasteen kohtaan 29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia

Sopii myös kohtiin: 2. blogi, 6. monta kertojaa, 17. kannessa sinistä ja valkoista, 23. käännöskirja, 31. fantasiakirja, 40. kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä, 47. kahden haastekohdan kriteerit ja 49. Vuoden 2017 uutuuskirja


Kirjassa on kaksi kertojaa, Cyra ja Akos. Cyra on Shotetin hallitsevan julman tyrannin sisar. Cyralla on erityinen kyky. Lahja joka tuottaa kipua hänelle mutta antaa myös pelottavan voiman. Cyran kosketus aiheuttaa kivun toiselle. Cyran veli käyttää Cyran kykyä hyväkseen hallitakseen valtakuntaansa.

Akos veljineen kaapataan Shotetiin. He asuivat rauhaa rakastavassa Thuvessa. Akosilla on erikoinen lahja. Se toimii Cyran kanssa yhteen hyvin. Kun heidän kohtalot risteää, he joutuvat päättämään auttavatko toisiaan vai tuhoavatko toisensa.

Kaipasin lukiessa sanastoa kun paljon vieraita ilmaisuja. Haha, sanasto olikin kirjan lopussa. Enkä sitä älynny etsiä ennen aloittamista. Siinäpä vinkki toisille jos sattuu kaipaamaan sanastoa, kattoo lopusta. Löytyy selitykset ilmaisuille. Mutta kyllä tämän onnistui lukea ilmankin. Sanasto kyl hyvä niin aukee paremmin.

Selkee fantasia kirja. Olis kyl viime vuotiseen Helmet-lukuhaasteen avaruuskohtaan sopimut myös. Tarina on mielenkiintoinen ja omat kimurantit tapansa ja kulttuurinsa. Kieletkin ilmeisesti näillä kahdella paikalla sama mutta puhetapa eri että siksi vaikea ymmärtää. Viillot nimi ilmeisesti tulee tapoista. Kun on tappanut jonkun, merkitsee sen käsivarteensa viillolla. Siinäkin monenlaista tapaa. Tämä kuului kulttuuriin.

Akos ja Cyra opettavat toisilleen asioita. Akos opettaa Cyraa tekemään lääkkeitä ja Cyra taas Akosia taistelemaan. Luonnollisesti he rakastuvat. Omat ongelmansa siitäkin seuraa. Löytyy kapinallisia joiden kanssa he tekevät yhteistyötä. Cyran veli ottaa vangikseen Akosin veljen, jolta varastaa muistoja. Cyra halusi tappaa veljensä, mutta Akos halusi säästää hengen että voisi oman veljensä palauttaa ennalleen. Tämä käy sit koville.

Minun mielestäni kirja loppui kesken ja tuntuu siltä että tälle varmaan jatkoa tulee myöhemmin. Toivottavasti ainakin. Tätä kirjaa oli vähän hankala aloittaa kun oli niin erilainen kuin mitä yleensä olen lukenut. Mutta mikäpä siinä, ihan ok tämä loppupeleissä oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti