perjantai 21. syyskuuta 2018

Katarina Wennstam: Turman lintu



Vihdoinkin näihin kirjoihin päässy tutustumaan. Samoja henkilöitä mukana kuin ekassakin. Tosin ekan tapahtumat ehtinyt vähä unohtua mutta silti tunnistettavissa henkilöt.

Tässä kirjassa pääosassa Maria, toimittaja joka joutui työttömäksi. Maria miehensä Tobiaksen ja tyttärensä Alman kanssa etsivät asuntoa, enemmän ja vähemmän mielenkiinnolla. He löytävätkin kivan kodin, halvalla. Välittäjä kertoo Tobiakselle että talossa on nainen kuollut ja siksi mies haluaa myydä talon. Mutta ei enempiä. Tobias olettaa että ovat vanhoja ihmisiä ja siksi kuollut ja mies ei halua enää asua siinä. Totuus onkin ihan toinen. Maria järkyttyy tietenkin tiedosta. Pian hän sitten saa selville ketkä olivat siinä asuneet Lindit. Jokke on poliisi ja istuu vankilassa vaimonsa murhasta. Maria saa vimman tutkia juttua tarkemmin.

Toisaalla sitten löytyy kerrostalosta hirtetty mies. Oletetaan että on itsemurhan tehnyt. Tämä mies ei edes asu talossa. Muut asukkaat kertoivat nähneensä miehen yläkerran maahanmuuttajien seurassa. Kuollut mies on itsekin maahanmuuttaja. Tapahtuma liittyy näihin kunnia-juttuihin. Poliisi tutkii asiaa ja syyttäjä yrittää saada syytteen aikaiseksi. Epäillään että se perhe tappoi miehen ja naamioineen teon itsemurhaksi.

Tarina erittäin mielenkiintoinen. Jossakin kirjan vaiheessa minulle iski mieleen ajatus että mitä oli tapahtunut. Kun luki lisää niin tunne vaan vahvistui. Ihan hykerrytti että olin sittenkin oikeassa. Kirja todella taitavasti kirjoitettu ja lukijaa johdetaan kivasti ripottelemalla tiedon jyviä pitkin kirjaa.

Kirja herätti ajatuksia nuista kunnia-jutuista. Ne ovat vaikeita asioita kun koko ikänsä oppinut tämän ja kuuluu kulttuuriin. Se on niin tyystin erilainen kuin pohjoismaissa. Sopeutuminen on vaikeaa puolin ja toisin. Vastaavasti voisimme ajatella toisinpäin, entä jos itse olisimme siinä asemassa. Me pohjoinen kansa joutuisimme pakemaan jonnekki arabimaahan ja yrittää siellä sopeutua kulttuuriin, tehdä niin kuin he tekee, pukeutua niin kuin siel on tapana, käyttäytyä niin kuin siellä ruukataan jne.

Mutta jokatapauksessa kuitenkin kirja oli tosi hyvä. Mielellään kyllä jatkossakin lukee tämän tuotantoa. Nyt kutsuu muut kirjat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti