perjantai 14. heinäkuuta 2017

Enni Mustonen: Unikkoja ikkunassa

Ei sovellu vapaana oleviin Helmet-lukuhaasteen kohtiin.

Sopii kohtiin: 2. blogi, 5. liikutaan luonnossa, 6. monta kertojaa, 7. salanimi/taiteilijanimi, 8. Suomen historia, 26. sukutarina, 37. yli 20 teosta, 38. mennään naimisiin, 39. ikääntyminen, 45. suomalainen nainen ja 47. kahden haastekohdan kriteerit



Koskivuori-sarjan viimeinen osa. Tässä oli niitä kohtia myös mitä olen muistanut mutta en enää sitä mistä olin lukenut. Tässä kirjassa eletään luvulla 1968. Kirjassa on peräti 4 kertojaa. Koskivuorelta Eeva Someri-Tibor ja Satu Pirttisalo sekä Koivikosta Sirkka Juutilainen ja Sanna Harakka.

Sirkka on jäänyt taas leskeksi ja hän palaa Sahakylään tyttärensä Marian kanssa. Maria on teini ja ei huvita sinne maalle. Maria tutustuu pikkuserkkuunsa Sannaan niin saa seuraa hänestä. Sirkka tapaa kunnanjohtajan ja kokee tunne-elämyksen. Kieltelee itseään että ei taas. Kahdesti aiemmin samaa värinää ja nyt sitten kolmannen kerran. Heille tulee suhde. Tosin myöhemmin käy ilmi että kunnanjohtaja on naimisissa. Vielä myöhemmin Sirkka hoksii että vaimo on raskaana viimeisillään. Sillo Sirkalla palaa hihat ja kunnanjohtaja aavistaa sen ja kipittää vaimonsa kanssa karkuun välttääkseen yhteenoton.
Sirkka on taitava käsityöihminen ja perustaa Koivuneuleen, joka myös laajenee Koskivuoren kartanon maille. Sirkka palkkaa Sannan töihin ja myöhemmin myös Eevan. Tämän muistan kun he keksivät nimiä neuleille. Koivuneule menestyy. Sirkka tapaa Askon ja taas sitä samaa värinää. He sit seurustelevat. Sirkka alkaa odottaan lasta. Asko itkee onnesta. Luullut että ei tule koskaan isäksi.

Eevakin palaa Koskivuorelle. Hän on eronnut Istvanista. Hänellä miessuhteita ollut. Eeva ruvennu ryyppäämään. Hän seurustellut runoilija Martti Kaarnakorven kanssa. Sinne Koskivuorelle se Marttikin tulee. Siellä sit kolmiodraamaa kun Satu ihastuu Marttiin. Satu on reputtanut äidinkielen ylioppilaskirjoitukset. Suku ehdottaa että Eeva voisi opettaa Satua. Niinpä sit Satu jää Koskivuorelle. Eeva saa hepulin kun hoksii että Satulla ja Martilla säpinää. Satu palaa sitten takaisin kotiinsa. Satu on töissä grillikioskilla ja siellä tapaa Martin. He päättyvät Eevan asuntoon. Eeva tuleekin yllättäen kotiin ja nämä kaks jäävät rysän päältä kiinni. Martti ja Satu karkaavat Ruotsiin. Satu saa pian sit huomata millainen Martti todella on, viimeistään siinä vaiheessa kun on raskaana. Satu palaa takaisin Suomeen.

Yksi Hanna ja Sanna Harakan keskustelu. Paavo Harakka hurahtanut politiikkaan.
Minä en yhtään ihmettele, jos Eeva on ihan maassa. Mutta kotona et puhu isällesi siitä sanaakaan. Ymmärrätkö? Se sotkee kumminkin siihen taas politiikkaa....
... ja kaikki on Kekkosen syytä, sanoin siihen.
Tässä Hanna ja Sanna keskustelee Eeva-Martti-Satu draamasta. Muistin tuon kaikki on Kekkosen syytä. Tässä kirjassahan se olikin. Kekkonenhan kävi Koskivuorella ja Paavo kävi sit pyssyä paukuttamassa. Tosin Paavo oli erehtynyt ajasta. Näin ollen mitään isompaa vahinkoa ei sattunut.

Pauli ja Marc tulevat Lontoosta Suomeen kun Paulia tarvitaan tehtaalle. Isänsä tuomari Leo Someri kuoli. Anna kyllä tiesi Paulin homoudesta. Eeva sitä hätäili mutta Anna sanoi tietävänsä. Marcista on paljon apua Koivuneuleelle kansainvälisillä markkinoilla. Sannakin joutuu malliksi Voguen kuvauksiin. Kuvaaja on aivan ihastunut Sannaan ja haluaa Sannaa tulevaisuudessakin malliksi. Sanna ei halua vaan lähtee opiskelmaan käsityöalaa.

Tässä kirjassa onkin sit ensimmäinen pariskunta Koskivuoren kartanosta ja Koivikon torpasta. Sanna Harakka Koivikosta ja Ilmari Pirttisalo Koskivuorelta. Ilmari soittaa rockbändissä Flippersissä. Heillä on keikka myös Koskivuorella. Tutustuvat Sannan kanssa.

Tässä muistui mieleen kun Eeva muisteli kaikkia sananlaskuja mitä Saara-mummi ruukannu sanoa. Tuumannut että tuo on juuri sitä vahingoniloa. Niinpä. Tämän muistin itsekin mut hiukka pieleen koska muistelin että se oli sitä vittuilua. No voihan sen niinkin ajatella.

Kokonaisuudessaan ihana sarja. Lukujumikin varmaan helpottaa jo. Olenkin pitkään halunnut tämän sarjan lukea uudestaan. Nyt sit osui sopiva sauma tälle. On kyllä vaikea luopua ja miettiä minkä seuraavaksi ottaa nokan alle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti