torstai 17. elokuuta 2017

Paula Hawkins: Tummiin vesiin

Ei sovellu vapaana olevaan paikkaan Helmet-lukuhaasteessa.

Sopii kohtiin: 2. blogi, 5. liikutaan luonnossa, 6. monta kertojaa, 17. kannessa sinistä ja valkoista, 23. käännöskirja, 24. selvitetään rikos, 40. eri kulttuuri, 47. kahden haastekohdan kriteerit ja 49. Vuoden 2017 uutuuskirja


Omistettu kaikille hankalille ihmisille. Eli siis minullekkin. Voisin vähällä vaivalla olla täysin mahdoton.

Pieni Beckfordin kaupunki, jossa joki on aina läsnä. Kaupungissa on paljon salaisuuksia. Joki on vaatinut uhreja, Hukkuneiden mutka. Sinne on hukkunut tai hukutettu hankalia naisia. Jotkut hypänneet itse, jotkut työnnetty sinne. Kirjan jokaisessa luvussa vaihdellen eri henkilöt kertovat tarinaa. Jotkut nykyajassa, jotkut muistelee menneisyyttä ja vielä kauempaa menneisyydestä, siihen aikaan kun oli noitavainoja. Naisiahan hukutettiin tyyliin jos kelluu, on noita, jos vajoaa, ei ollut noita.

Tarina alkaa lyhyellä kuvauksella Libbystä joka hukutettiin. Tuonnempana kirjassa tästä kerrotaan laajemmin. Alun lyhyen kuvauksen jälkeen tarina pääsee käyntiin. Sisarukset Nel ja Jules, heidän välit ovat katkenneet. Nel on yrittänyt soittaa Julesille, joka ei suostu vastaamaan puhelimeen eikä viesteihin. Pian sitten Jules saa viestin että Nel on kuollut. Kaikki sanoo että hypännyt itse. Jules joutuu matkustamaan Beckfordiin koska Nelillä on teini-ikäinen tytär Lena. Jules joutuu huolehtimaan hänestä. Samalla käsittelemään menneisyyttä. Sekä selvittämään mitä oli tapahtunut. Nellille oli pakkomielle tämä Hukkuneiden mutka ja naiset jotka sinne on hukutettu. Nel oli kirjoittamassa kirjaa Hukkuneiden mutkasta.

Jules käsitteli menneisyyttä. Hän oli siihen aikaan hyvin lihava. Nel oli laiha, kaunis. Jules raiskattiin teininä ja siitä seurasi väärinkäsitys Nellin kanssa. Nel ei tiennyt tapahtuneesta ja Jules luuli Nellin tietäneet. Nel pelasti Julesin hukkumasta. Jules koki että Nel yritti hukuttaa hänet mutta pelasti viime tingassa.

Lenan ystävä Katie on yks hukkuneista. Katiella oli suhde vanhempaan mieheen, opettajaansa. Opettaja oli löytänyt rehtorin kansliasta rannekorun. Se on Nellin. Lena yritti tappaa opettajansa mutta opettaja oli vahvempi ja kaappasi Lenan mukaansa. Lena saa sen rannekorun ja kuulee mistä se on löytynyt. Lena pakenee.

Poliisina toimiva Sean on lapsena nähnyt äitinsä hyppäävän jokeen. Vai oliko se oikea muisto. Seanilla oli ollut suhde Nelliin. Seanin isä Patrick oli ollut myös poliisi. Patrick oli väkivaltainen vaimoaan kohtaan. Patrick piti erittäin paljon Seanin vaimosta Helenistä. Helen on koulun rehtori. Helen sekä Patrick tiesi Seanin ja Nelin suhteesta. Pian sen paljastumisen jälkeen Nel hukkui. Hyppäsikö todella itse vai hukuttiko joku.

Minä pidin tästä kirjasta. Vaikka tällä hetkellä luen vähemmän niin silti kirja piti hyvin otteessaan. Normitilanteessa olisin saanut tästä paljon enemmän irti. Minä pidin myös siitä että joka luvussa joku kertoo tarinaa. Tämä sai erilaista näkökulmaa asioihin. Loppu kyllä huikea, viimeinen luku oli ällistyttävä. Oikeastaan olisin voinut arvatakki asian. Mahtavuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti