keskiviikko 30. elokuuta 2017

Leena Lehtolainen: Viattomuuden loppu

Ei sovellu vapaana olevaan Helmet-lukuhaasteen kohtaan.

Sopii kohtiin: 2. blogi, 5. liikutaan luonnossa, 15. harrastus/harrastetaan, 20. vammainen tai vakavasti sairas henkilö, 24. selvitetään rikos, 37. yli 20 teosta, 41. kannessa on eläin, 47. kahden haastekohdan kriteerit ja 49. vuoden 2017 uutuuskirja



Kirjan aihe on hyvin herkkä aihe. Seksuaalirikos, tekijänä nainen, joka käyttänyt seksuaalisesti hyväkseen alaikäisiä poikia.
Tuula Lahti-Haapala on vapautumassa vankilasta usean vuoden tuomion jälkeen. Hän löytyy kuolleena vanhasta liikennepuistosta. Juttu päättyy Maria Kalliolle, vaikka hän on nykyään LaNu-osastolla. Henkilöllisyyden takia juttu kuuluu myös Marialle. Mikäli jos joku hyväksikäytetyistä on kostanut kokemuksensa. Alkaa selvittely uhreista, Tuulasta ja johtaa monenlaisille jäljille. Maria pääsee tutustumaan Meffi-nimiseen käärmeeseen kun tapaa vankilapapin. Papilla on vaitiolovelvollisuus joten keskustelu on hankalaa. Tuula on kerännyt kuvia Tarmo Mättö nimisestä laulajasta. Käy ilmi että Tarmon ex-vaimo on ollut lastenhoitaja. Löytyykin yhteys. Pian ex-vaimo löytyy kuolleena. Juttu näyttää itsemurhalta mutta onko se sitten sitä.

Kirjasta löytyi pari hauskaa ilmaisua. Toisessa tilanteessa kuulusteltiin yhtä Tuulan uhreista. Silloin Tuula jäi kiinni koska uhrin isä osui paikalle ja Tuula hyökkäsi isän kimppuun. Poika oli ongelmissa kun hän sekä muut samantyyliset nuoret olivat hyökänneet turvapaikka keskukseen. Kuulustelun aikana poika sanoi mun mielestä hauskan sanan. Omankansanvihollispellet. Miten kuvaavaa, ai että nauratti.

Seuraava hauska ilmaisu. Vetäisin hiukset takaraivolle tiukalle nutturalle, varmistin parilla pinnillä viimeiset hapsottavat suortuvat. Pyyhin pois vähän huulipunan ja etsin olkalaukusta silmälasit, joita en yleensä käyttänyt kuin pientä tekstiä lukiessani. Näissä oli vain puoli astetta plussaa, mutta olin tahallani valinnut paksut, mustat sangat, jotka saivat minut näyttämään kiukustuneelta pöllöltä.
Ai miten ihanaa. Aivan ihana ilmaisu tuo kiukustunut pöllö. Kyllä Lehtolainen osaa.

Kirjassa on monissa rooleissa maahanmuuttajia. Suomi on nykyään kansainvälinen. Kallio porukkoineen löytävät vihdoinkin tämän pedofiilirenkaan päätekijän, Haikaran. Siitä ollut vihjeitä tullut usiammalta suunnalta jonne Tuula oli asiasta vihjaillut elossa ollessaan. Sieltä löytyi myös kadoksissa olleet turvapaikanhakija tytöt joita Johanna oli etsinyt. Johanna paikansi tytöistä valokuvat eräänlaisella lapsiporno-sivulla.

Maria Kallio joutui pitkään käsittelemään omaa vihaansa tätä Haikaraa kohtaan. Keskusteli vielä papin kanssa asiasta. Kirjan lopussa Maria sai mieleisen vieraan töihin. Se loppu oli aivan itkettävän ihana.

Lehtolainen on erittäin mieleinen kirjailija. Tykkään kovasti tästä Maria Kallio kirjoista. Odottelen innolla jatkoa. Huomaan kyllä että asioita päässyt unohtumaan että täytyy jossakin välissä tehdä lukukertaus että lukee nämä Kallio kirjat uusiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti