sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Johanna Hurtig & Mari Leppänen: Maijan tarina



Tämä kirja muistui mieleen kokonaan toisesta kirjasta. Kaveri oli päivittänyt että oven takana 2 jehovaa taas jälleen kerran. Omien kavereiden kanssa keskustelivat jostakin kirjasta. Minäkin kiinnostuin siitä ja kävin kirjaston sivuilta varaamassa sen kirjan. Samalla muistin tämän. Nimi tosin hukassa sillo. Tällä kertaa hakukone oli yhteistyöhaluinen kun löysin sitten tämän. Nyt sain luettua.

Kirja kerrassaan järkyttävä. Aiheutti suunnatonta suuttumista. Maijan kokemus aivan karmaiseva. Tuntui hirveen pahalta Maijan kokemus. Mut samalla kuitenkin näkee hänet voittajana. Hän selviytyi. Sai asiansa kerrottua, sai kirjan tehtyä. Näin nämä teot tulleet päivän valoon. Toki tässä tarinassa paikkakuntaa ei kerrota ja henkilöiden nimet muutettu.

Tämä kertoo vanhoillislestadiolaisen Maijan kokemuksen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhteisön piireissä. Maijan lapsuus särkyi jo varhain kun joutui seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Maija ei lapsena saanut apua vaan häntä syyllistettiin ja asioista vaiettiin. Siksi nämä hyväksikäyttäjät jatkoivat temppujaan. Jossain vaiheessa Maija sai jotenkin kerrottua isälleen että Anssi kiusaa. Isä silloin puuttui asiaan ja sen jälkeen Maija sai olla rauhassa kotonaan.

Aíkuisena Maija muisti tapahtumia ja yritti asioita selvittää uskonyhteisön sekä lähipiirinsä kanssa. Se johti uusiin vaikeuksiin. Onneksi Maija ei ollu yksin vaan hänelläkin oli tukijoita. Siihen aikaan juuri kävi ilmi yhteiskunnassa näitä seksuaalisia hyväksikäyttöjä seurakunnassa. Maijalla on vahva usko ja se toimi hänellä apuna. Osa syyllisistä eivät ikinä ottaneet omista teoistaan vastuuta. Tässä opin itsekin hoksimaan että mitä se tarkoitti ja miten oikeasti pyydetään anteeksi. Otan tuon itsekin käyttöön ja muistan toivottavasti jatkossa itsekin tämän miten toimia ja miten on oikein.

Tarinan jälkeen on eri asiantuntijoiden omia kirjoituksia. Heidän teksteissään käsitellään traumatisoitumisen ja toipumisen prosesseja, uskonnollisen yhteisön ja väkivallan kytköksiä, uskon ja moraalin vaikenemista.

Kirja ei välttämättä kaikille sovellu. Herkemmille varsinkaan. Mutta aihe silti tärkeä. Lukee ketkä pystyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti