lauantai 3. joulukuuta 2016

Mikko-Pekka Heikkinen: Jääräpää



Osui silmään kaverin jakamana joku näytelmä tms. Tietysti piti kattoa että mikä tämä. Muistin sen Terveisiä Kutturasta kirjan josta pidin kovasti. Siitä sit hoksin että on uusia kirjoja, tämä ja Poromafia. Molemmat piti sit kirjaston sivuilta varata.

Ensinnäkin kustantaja Johnny Knigalle risuja. Miksi hiivatissa sisäkansi on tumman ruskea ja teksti siinä mustalla. 😠 Koeta siinä sitten taskulampulla ja suurennuslasilla lukia mitä lukee. Takakannessa lyhyemmin oli tekstii mut sisäkannessa pitempi juonen kuvaus. Mutku nää mitään. Pöhelöt!!!!

Joka tapauksessa kuitenkin eli Lapissa seikkaillaan taas. Muoniossa tällä kertaa. Törmäyskurssilla etelän latteliberaali ja pohjoisen tunturiänkyrä. Suomi ja Saamenmaa. Poliisi ja poromafia. Nainen ja mies. Rakkaus.

Katja Karhuvuoma, helsinkiläissyntyinen juristi mennyt naimisiin Aslan kanssa ja asettunut Muonioon. Katja on Muonion kunnanjohtaja. Asla taas saamelainen desingvaatturi. Asla pitää Hollywoodin hempeistä rakkausleffoista. Katja ja kuntalaki joutuvat koetukselle. Muonion ja naapuripitäjä Enontekiön pitäisi liittyä yhteen. Katja yrittää sitä houkutella. Jos epäonnistuu, molemmat kunnat kuolee. Enontekiön poromafia pistää hanttiin. Tunturiänkyrä on Katjan appiukko Piera. Piera palvoo Black Sabbathin varhaistuotantoa, puolustaa saamelaista elämän tapaa, puhuu Katjalle saamea, jota Katja ei ymmärrä. Vastustaa kaikkea muuta, varsinkin Katjaa. Liisa Karhuvuoma on Katjan anoppi ja seudun viimeinen poliisi sekä Wife Beater Revenge Club sisarkunnan jäsen.  Kun virkavalta on pohjoisessa lakkautettu, jää ainoaksi Lapin laki.

Jotakin vajaa puoleen väliin luin ennenku löyty se kirjan henki ja pääsin juoneen sisään. Loppua kohden kirja vaan parani. Katjalle, etelän naiselle, pohjoisen kaamos on vaikea asia. Kaupassakin valot olivat himmeät. Vasta kun kaupassa anoppi sanoi hänelle jotakin pimeydestä, silloin vasta Katja tajusi miksi ja mitä se pimeys kätkee. Appi oli selvittänyt Katjan sukujuuret ja kiristi niillä Katjaa. Asia ratkesi todella mielenkiintoisella tavalla. Kirjan loppu oli kyllä aivan rokrokrok huippu mahtava. Tykkäsin todella paljon. Nyt vaan odottamaan mielenkiinnolla mimmonen se Poromafia on sit kunhan sen saan lukuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti