sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Heikki Valkama: Pallokala

Ei sovellu vapaana olevaan Helmet-lukuhaasteen kohtaan.

Sopii kohtiin: 2. blogi, 5. liikutaan luonnossa, 6. monta kertojaa, 11. jonkun muun alan ammattilainen, 24. selvitetään rikos, 47. kahden haastekohdan kriteerit ja 49. vuoden 2017 uutuuskirja



Dekkariklubissa oli jaossa tämä kirja 10 nopeimmalle. Minua ennen tän oli hoksinut 35. Päätin yrittää ja laitoin mailia. Kas kummaa, minäkin ehdin mukaan ja sain tämän luettavaksi sekä arvioitavaksi.

Kirjan aihepiiri kiinnostaa minua kovasti. Ruokaa, kokkauskilpailu sekä murha siellä. Hieman alussa arvelutti että ymmärränkö japanialaisia sanoja ja oliskohan tässä sanaluetteloa. Ei ollut. Heikki Valkama on selittänyt sanojen merkitystä tarinassa. Se on tosi hienoa. Näin lukijana opin uutta ja ymmärsin lukemaani.

Suomalainen kokki, Riku Mäki saa yllättäen kutsun Japaniin kokkauskilpailuun. Hän arvaa että kutsun takana on hänen japanilainen ystävänsä Kenta Maeda. He olivat aikoinaan tutustuneet opiskellessa amerikkalaisessa kokkikoulussa. Ujo Riku ja vetäytyvän kohtelias Kenta ystävystyivät. He kokivat kumpikin olevansa ulkopuolisia. Niinpä Riku lähtee Japaniin. Ihmissuhteissa pettynyt Riku kuitenkin ihastuu tulkkiin. Heikki Valkama tuo hyvin esille kulttuurieroja. Riku hämmentyy, mikä on sopivaa ja mikä ei.

Kokkauskilpailussa tapahtuu murha. Aseena on ruoka, pallokalan myrkky. Vain kaksi ulkomaalaista olivat ehtineet tarjota ruuan tuomaristolle. Kaksi heistä kuolee. Kisa keskeytetään. Riku pidätetään. Silloin tulee avuksi Rikun ystävä Kenta asianajajan kanssa. Riku joutuu vielä monenlaiseen pyöritykseen mukaan.

Heikki Valkama kuvailee oikein hyvin tilanteita ja paikkoja. Voisin hyvin kuvitella näkeväni paikat. Loppua kohden tarinan eteneminen kiihtyy ja on hyvin jännittävä. Motiivi teolle paljastuu. Tarina oli minulle hyvin mieleinen. Pidin kovasti tästä. Tätä voi suositella japanilaisen ruuan ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti