lauantai 25. marraskuuta 2017

Tommi Kovanen Jenny Rostain: Kuolemanlaakso



Ystäväni kanssa juttelimme kirjasta. Hän saikin tämän nopeasti lainaan. Minun sen sijaan piti jonottaa tovi. Tommi Kovanen, jääkiekkoilija. En ole enää seurannut jääkiekkoa aktiivisesti, joten nimi ei ole tuttu eikä jäänyt mieleen. Muistan kyllä sen taklauksen ja silloisen kohinan kaukalossa tapahtuneista väkivaltaisuuksista. Puolisoni kävi vielä etsimässä sen videon taklauksesta.

Pienenä poikana jäällä kuulin tarinan miehestä, jota oli taklattu selkään. Mies oli muuttunut sen seurauksena, kadonnut täysin koko kuvasta. Puhuttiin, että nykyään hän kulki kuin elävä kuollut, ilman valoa silmissään. Ja tuota taklausta ja sen seurauksia alettiin kutsua kuolemanlaaksoksi.

Siis vau! Upea, rohkea kirja. Tommin kertomus matkasta kuolemanlaaksossa. Tommi puhuu ja kertoo, Jenny Rostain kirjoittaa.
26.1. 2013 Rauman Lukolla oli peli Espoon Bluesia vastaan. Peliä ehdittiin pelata 11 sekunttia kun Bluesin Huhtala taklasi Tommi Kovasen jäähän. Siihen Tommi jäi liikkumatta. Tulos, aivovamma. Sitä ei tutkittu eikä kuvattu heti. Aivan toisenlaisia diagnooseja tuli. Tommi itse haki apua toiselta lääkäriltä, johon hän luotti. Sitä kautta alkoi oikea diagnoosia löytyä. Toipumisessa Tommi itse oli itsensä pahin vihollinen. Se oli liian kova pala nieltäväksi. Meni pitkän aikaa ennen kuin asia meni perille. Monenmoista ehti tapahtua sitä ennen.

Kirja oli laajasti kuvattu ja hyvin kirjoitettu. Tuli ilmi sellaisia asioita mistä ei julkisuudessa puhutakkaan. Ymmärrettävistä syistä. Siitäkin syystä erittäin hyvä että Tommi Kovanen tuo asiat ilmi. Liiallista hyssyttelyä ja niiden takana tapahtuvaa selkeää väärin toimimista.

Tommi ottaa esille kirjassaan usein pienen kokonsa. Maasta se pienikin ponnistaa. Toinenkin jääkiekkoilija tulee mieleen pienestä koosta. Theo Fleury, joka on minun suosikkini. Hänestä olen aina pitänyt.

Kirjassa tuodaan ilmi että aivovammasta tiedetään hyvin vähän. Tämä avasi kuitenkin minkälainen se on ja mitä se aiheuttaa. Tälleen tulee opittua uutta asiasta josta en tiedä.

Muuta mitä heräsi mieleen tarinasta. Hädässä ystävät tunnetaan. Tommilla on ollut rankkaa ja hän varmasti tietää aidot ystävät nyt. Muut karkaa, mutta ystävät jäävät. Kovasti tsemppiä Tommille. Hieno kirja oli, pidin. Kiitos siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti