maanantai 19. kesäkuuta 2017

Samuel Bjørk: Yölintu

Ei sovi vapaana oleviin Helmet-lukuhaasteen kohtiin.

Sopii kohtiin: 2. blogi, 5. liikutaan luonnossa, 6. monta kertojaa, 7. salanimi/taitelijanimi, 20. vammainen/vakavasti sairas henkilö, 23. käännöskirja, 24. selvitetään rikos, 39. ikääntyminen, 40. eri kulttuuri, 41. kannessa eläin, 47. kahden haastekohdan kriteerit ja 49. vuoden 2017 uutuuskirja



Wow mikä kirja. Imaisi mukaansa jo alkumetreillä. Lähti vauhtiin kaukaa menneisyydestä. Nuori pari menee pappia tapaamaan. Haluavat naimisiin. Ongelmana oli naisen lapset. Lapsista piti päästä eroon, koska miehen isä, rikas pohatta, ei hyväksy lapsia aiemmasta liitosta. Halusi pojalleen lapsettoman naisen. Niinpä lapset lähetetään Australiaan. Vuotta myöhemmin nainen menee pappia tapaamaan huolestuneena kun ei ole lapsista kuullut mitään. Päivää myöhemmin nainen kuolee auto-onnettomuudessa. Pappia kehotetaan lähtemään pois.

Seuraava pomppaus. Lapsia nukkuu kellarissa ja heille syötetään unitabletteja. Sisarukset oppivat piilottamaan tabletin kielen alle. Sisko lähtee veljensä perään. Näkee jotakin mikä jää vuosikymmeniksi mieleen. Veli on alasti ja höyhenissä, suussa kuollut hiiri. Silmät kuin kuolleet ja sanoo "Minä olen pöllö."

Kasvitieteilijä löytää metsästä kuolleen nuoren tytön. Tyttö on alasti, ympärillä linnun sulkia, kynttiläasetelma. Näyttää joltakin rituaalimurhalta. Holger Munch ryhmineen tutkii murhaa. Munch haluaa Mian mukaan. Pelastaa Mian viime tipassa kutsumalla hänet mukaan. Mia käy terapiassa että voisi palata työhön. Hänen pitäisi puhua siskostaan muttei halua.

Hakkeri Gabrielin entinen ystävä Skunkki ottaa yhteyttä koska oli löytänyt pimeämmästä netistä videonpätkän. Video on kauhistuttava. Siinä oli se kuollut tyttö ja nyt selvisi miksi mustelmia. Tyttö oli kellarissa. Siel ihmisen kokoinen hamsteripyörä. Jos halusi valoa, ruokaa, piti juosta siinä pyörässä. Tyttö sai ruokaa. Selvisi nyt miksi eläinten rehua löytyi tytön vatsasta. Tyttö oli sairaanloisen laiha. Varjosta näkyy se ihmispöllö.

Tyttö asui Hurumlandetin Puutarhassa. Paikan omistaja on Helene Eriksen. Helene oli tehnyt katoamisilmoituksen tytöstä mutta hiukka myöhemmin perui sen. Paikka oli tarkoitettu ongelmanuorille ja Helene pärjäsi hyvin nuorten kanssa. Paikassa asuva Isabella Jung alkaa myös saada romanttisia viestejä, samalla tavalla kuin kuollut tyttökin. Hän luulee että Paulus, työntekijä, on niitä viestejä laittanut.

Munchin tytär Miriam ajautuu vanhoihin tapoihin. Radikaaliin eläintensuojeluun. Miriam käy salaa treffeillä. Hän oli ystävänsä Julien juhlissa tavannut mielenkiintoisen miehen johon syttyy suhde. Käy ilmi että mies on rikas ja radikaali eläintensuojelija. Miriam ihastuu. Heillä on eräs keikka. Miriam lähtee juhlissa tapaamansa Jacobin mukaan.

Tästä yhdestä kohtaa tuli mieleen Hostel 2. Käytiin kauppaa ihmisistä. Oli 2 vaihtoehtoa, Isabella Jung ja Miriam Munch. Kumpi joutuu sinne kellariin. Videopätkä edellisestä tytöstä oli livestreemistä. Ostajat seurasivat liveä.

Kirjassa kerrottiin syyllisen lapsuudesta. Mia ehtii nippanappa tilanteeseen jossa pöllöihminen ja uhri olivat. Mian puhelin paikannettiin ja helikopteri lähti paikan päälle. Uhri pääsi pakenemaan ja hyppäsi jyrkänteeltä.

Kirja oli erittäin hyvin kirjoitettu. Piti mukanansa kokoajan ja yhtään tökkinyt. Tämäkin tuli suorastaan ahmittua läpi. Odottelen mielenkiinnolla seuraavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti