perjantai 30. kesäkuuta 2017

Enni Mustonen: Kielon jäähyväiset

Ei sovellu vapaana oleviin Helmet-lukuhaasteen kohtiin.

Sopii kohtiin: 2. blogi, 5. liikutaan luonnossa, 6. monta kertojaa, 7. salanimi/taitelijanimi, 8. Suomen historia, 12. politiikka/politiikko, 17. sinistä ja valkoista, 20. vammainen/vakavasti sairas, 21. sankaritarina, 26. sukutarina, 37. yli 20 teosta, 38. mennään naimisiin, 39. ikääntyminen, 45. suomalainen nainen ja 47. kahden haastekohdan kriteerit



Kristiinan ja Hannan tarina. Eletään vuotta 1939, sota-aikaa.
Kristiina, Koskivuoren kartanon tytär, on lotta ja pestautuu Kannakselle. Hän on mennyt salakihloihin Matti Larvalan kanssa. Matti on melkein valmis lääkäri.
Koivikon torpasta Hanna on karannu Helsinkiin ja työskentelee tarjoilijana. Tapailee viulusti, Paavo Harakkaa. Sattuu sitten vahinko. Hanna on juuri silloin lääkärissä kun Helsinkiä pommitetaan. Sen takia Hanna pelastuu. Vauva tulee kesken pois. Hannan työpaikka ja koti on mennyttä. Hanna palaa kotiinsa Koivikkoon. Näin sitten Hannan ja Kristiinan tiet kohtaavat. Matti kuolee ja Kristiina suree pitkään asiaa.

Hannakin lähtee lotaksi. Myöhemmin he Kristiinan kanssa ovat samoissa paikoissa. Menevät kauas Karjalaan. Jäävät desanttien kiinniottamaksi. Hannan isä, Taisto Niiniluoma puna-armeijan politrukki partisaanipäällikkö, pelastaa heidät mm. raiskaukselta. Taisto tunnistaa Hannan ja sanoo Vapuksi. Hanna kertoo että Vappu on hänen äitinsä. Taisto lähettää terveisiä. Samassa paikassa pidetään koulua jossa opettajana toimii Väinö Pirttisalo. Koulussa pieni Sirkka-tyttö. Sirkka varastelee. Kun menevät Sirkan kotiin, käy ilmi, että Koivikon torpan Elinahan se siellä ja vakavasti sairaana. He hoitavat Elinaa ja vihdoinkin Elina Sirkan kanssa pääsevät takaisin Suomeen.

Hanna tapaa Paavon. He selvittävät asiansa. Menevät naimisiin. Auto jossa Paavokin matkustaa, ajaa miinaan. Hanna on sekaisin surusta. Hanna odottaa Paavon lasta jälleen. Hanna menee lapsen kanssa käymään Paavon kotipaikalla tapaamassa Paavon siskoa ja äitiä. Onhan lapsella oikeus myös isänsä sukuun. Käki kukkui ja kukkui taukoamatta. Hanna katsoo, joku tulee, se on Paavo. Paavo on elossa. Kävi ilmi, henki hengestä. Lottien pelastama Vera oli pelastanut Paavon, koska tunnisti Paavolla olevasta valokuvasta Hannan. Kaikki muut ammuttiin mutta Vera pelasti Paavon.

Kristiina ja Väinö rakastuvat. Sodan melskeessä Väinö menettää hermonsa ja romahtaa juuri kun pääsevät turvaan Koskivuorelle.

Elina lähtee Ruotsiin ja jättää Sirkan Koivikkoon. Sirkka ei halua puhua äidistään mitään.

Minä niin pidän tästä Koskivuori tarinasta. Nyt vaan pieni paussi kun tuli sellainen kirja joka pitäisi arvostella, joten siihen seuraavaksi tartun. Sit josko jatkais tätä sarjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti