perjantai 10. toukokuuta 2019

Veijo Baltzar: Sodassa ja rakkaudessa

Helmet-lukuhaasteen kohtaan 10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja



Olipa tämä hankala kohta. En tykännyt yhtään. Ainoa joka tuli mieleen oli Koko Hubara, mut siihen en halunnut koskea pitkällä tikullakaan. Joten etsin toista vaihtoehtoa. Helmet-ryhmässä oli vinkkejä tähän kohtaan ja tämä vaikutti mielenkiintoiselta. Veijo Baltzar on romani. Tosin kirjassa käytetään sanaa mustalainen. Mitä netistä etsin tietoa kirjasta niin hoksin että sana muutettu romaniksi. Kirja on kylläkin vuodelta 2008. Silloinhan meillä tässä maassa oli jo alkanut ylihysteerisointi normaaleista sanoista, että niitä ei saa käyttää.

Tarina kertoo romaneista toisessa maailmansodassa. Kastalo, nuori taskuvaras, joka on rakastunut Carinjaan, romaniprinsessaan. Carinja on luvattu toiselle, Bustanille. Bustan katoaa ja ei mitään varmuutta onko kuollut vai elossa. Carinjalla ja Kastalolla on tunteita toisiaan kohtaan. Saavatko toisensa.

Kirja on mielenkiintoinen pääosin. Hieman tutuntuntuisia sanoja mutta toisessa muodossa. Kulttuuria. Romanien pakomatkaa ja elämää. Osin raakaakin. Paikoin kirja meni tylsäksi ja vaikea lukuiseksi. Ei ole todellakaan mikään nopea kirja. Oli kyllä hyvä lukea tämä epämiellyttävyyksistä huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti